Ik dienas dodamies uz veikalu, lai iegādātos dažādus pārtikas produktus ēdiena pagatavošanai. Taču ikviens vismaz reizi dzīvē ir saskārsies ar nepatīkamo atklāsmi, kad iepirktais ēdiens ir jāizmet ārā, jo tas ir priekšlaicīgi sabojājies un uzturā vairs nav lietojams. Tam par iemeslu var būt nepareiza produktu uzglabāšana. Raksta turpinājumā uzzini, kā pareizi ir uzglabājami dažādi pārtikas produkti – allaž svaigām, gardām un kvalitatīvām maltītēm.
Ēdiena garša, kvalitāte un izskats lielā mērā ir atkarīga no pārtikas produktiem, kas izvēlēti maltītes pagatavošanai. Tiem ir jābūt uzglabātiem pareizajā temperatūrā un veidā. Pretējā gadījumā, radot baktērijām un citiem nevēlamiem mikroorganismiem labvēlīgu vidi, produkti var sabojāties vēl pirms to derīguma termiņa beigām. Raksta turpinājumā ir apkopoti 8 būtiski pārtikas uzglabāšanas noteikumi, lai produkti saglabātos pēc iespējas ilgāku laiku svaigi un nezaudētu savu uzturvērtību.
Ja pēc maltītes baudīšanas ir palicis pāri ēdiens, nekādā gadījumā to uzreiz neliec ledusskapī, bet gan ļauj tam atdzist līdz istabas temperatūrai. Silts vai karsts ēdiens ledusskapī veido kondensātu, kas veicina tā atūdeņošanos un ātrāku sabojāšanos. Turklāt kondensāts nodara kaitējumu arī ledusskapim, ievērojami samazinot ierīces kalpošanas ilgumu.
Derīguma termiņš pārtikas produktiem tiek norādīts uz to etiķetes. Ja ir minēts termins “Izlietot līdz…”, tas nozīmē, ka pēc noteiktā datuma produkta lietošana uzturā nav droša un vēlama. Tas visbiežāk attiecas svaigajiem pārtikas produktiem – gaļu, zivīm, salātiem, gatavajām maltītēm, piena produktiem, konditorejas izstrādājumiem un citiem. Pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūras šajā gadījumā ir ļoti būtiskas. Vislabāk tos ir turēt ledusskapī, jo arī veikalā tie glabājas vitrīnās.
Savukārt, ja uz etiķetes ir uzraksts “Ieteicams līdz…” tas nozīmē, ka produkts pēc tā derīguma termiņa ir lietojams uzturā, taču var nebūt vairs tik kvalitatīvs. Šis termins ir attiecināms uz sauso pārtiku – griķiem, rīsiem, makaroniem, cepumiem, žāvētiem augļiem, riekstiem, miltiem un citiem.
Aicinām rūpīgi sekot līdzi produktu derīguma termiņam, uzturā nelietojot svaigās pārtikas produktus pēc to norādītā datuma. Pretējā gadījumā var rasties nopietni draudi veselībai, kas var būt saindēšanās vai kādas citas pat dzīvību apdraudošas komplikācijas.
Dilles, lociņi, pētersīļi un citi garšaugi piešķir ēdienam jaunas garšas ninases, tomēr tie mēdz ātri sabojāties, kļūstot uzturā nelietojami. Lai tā nenotiktu, garšaugus ir ieteicams ietīt mitrā dvielā un uzglabāt ledusskapī vai smalki sakapāt, ievietot pārtikas uzglabāšanas traukā un turēt saldētavā.
Ja maizi uzglabā, piemēram, maizes kastē, kas novietota uz virtuves letes, izlieto to līdz noteiktajam termiņam. Taču tostermaizi droši var uzglabāt saldētavā. Tādā gadījumā pirms lietošanas uzturā uzsildi to tosterī vai cepeškrāsnī.
Līdzīgi kā ar derīguma termiņu, arī produkta enerģētiskā vērtība tiek norādīta uz iepakojuma tabulas veidā. Enerģētisko vērtību izsaka kilokalorijās (kcal) vai kilodžaulos (kJ) uz 100 g produkta. Uzturvērtības informācijai ir svarīgi sekot līdzi, lai, uzzinātu vairāk par produktā esošajām uzturvielām. Ja tas satur daudz tauku un cukuru, bet maz olbaltumvielu, iespējams, ir jāiegādājas kāda alternatīva. Tāpat ir svarīgi saprast, cik daudz un kādus produktus lietot uzturā, lai nepārsniegtu optimālo dienas kalorāžas daudzumu. Individuālu kaloriju daudzumu, ko nepieciešams uzņemt un patērēt dienas laikā ir iespējams aprēķināt, izmantojot internetā pieejamos rīkus, piemēram, vielmaiņas kalkulatoru.
Lai pārtikas produkti tiktu droši un pareizi uzglabāti, ir nepieciešama virtuves tehnika – ledusskapis, saldētava. Turklāt ir iespējams iegādāties “viedo” ledusskapi, kas katrai no produktu grupām nodrošina vajadzīgo temperatūru, kā arī veicina augļu un dārzeņu nogatavošanos, lai tajos pēc iespējas ilgāk saglabātu vitamīnus un citus vērtīgus mikroelementus. Tāpat var noderēt dažādi trauki. Piemēram, sviesta un siera trauki, maizes kaste, vakuuma trauki un vēl citi – lai Tevis gatavotā maltīte būtu pēc iespējas gardāka un kvalitatīvāka.
Kvalitatīvi un vērtīgām uzturvielām bagāti pārtikas produkti sniedz būtisku ieguldījumu mūsu veselībā un labsajūtā. Taču būtisks priekšnosacījums ir pareiza to uzglabāšana, kas var prasīt zināmu finansiālo ieguldījumu, tāpēc aicinām plānot finanšu līdzkeļus lielāku pirkumu veikšanai. Ātrie kredīti internetā var būt risinājums situācijā, kad steidzami ir radusies nepieciešamība pēc papildu naudas līdzekļiem, tomēr Ondo.lv atgādina – lēmumam par pieteikšanos kredītam ir jābūt rūpīgi pārdomātam, izvērtējot tā atmaksas iespējas.
Ik dienas dodamies uz veikalu, lai iegādātos dažādus pārtikas produktus ēdiena pagatavošanai. Taču ikviens vismaz reizi dzīvē ir saskārsies ar nepatīkamo atklāsmi, kad iepirktais ēdiens ir jāizmet ārā, jo tas ir priekšlaicīgi sabojājies un uzturā vairs nav lietojams. Tam par iemeslu var būt nepareiza produktu uzglabāšana. Raksta turpinājumā uzzini, kā pareizi ir uzglabājami dažādi pārtikas produkti – allaž svaigām, gardām un kvalitatīvām maltītēm.
Ēdiena garša, kvalitāte un izskats lielā mērā ir atkarīga no pārtikas produktiem, kas izvēlēti maltītes pagatavošanai. Tiem ir jābūt uzglabātiem pareizajā temperatūrā un veidā. Pretējā gadījumā, radot baktērijām un citiem nevēlamiem mikroorganismiem labvēlīgu vidi, produkti var sabojāties vēl pirms to derīguma termiņa beigām. Raksta turpinājumā ir apkopoti 8 būtiski pārtikas uzglabāšanas noteikumi, lai produkti saglabātos pēc iespējas ilgāku laiku svaigi un nezaudētu savu uzturvērtību.
Ja pēc maltītes baudīšanas ir palicis pāri ēdiens, nekādā gadījumā to uzreiz neliec ledusskapī, bet gan ļauj tam atdzist līdz istabas temperatūrai. Silts vai karsts ēdiens ledusskapī veido kondensātu, kas veicina tā atūdeņošanos un ātrāku sabojāšanos. Turklāt kondensāts nodara kaitējumu arī ledusskapim, ievērojami samazinot ierīces kalpošanas ilgumu.
Derīguma termiņš pārtikas produktiem tiek norādīts uz to etiķetes. Ja ir minēts termins “Izlietot līdz…”, tas nozīmē, ka pēc noteiktā datuma produkta lietošana uzturā nav droša un vēlama. Tas visbiežāk attiecas svaigajiem pārtikas produktiem – gaļu, zivīm, salātiem, gatavajām maltītēm, piena produktiem, konditorejas izstrādājumiem un citiem. Pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūras šajā gadījumā ir ļoti būtiskas. Vislabāk tos ir turēt ledusskapī, jo arī veikalā tie glabājas vitrīnās.
Savukārt, ja uz etiķetes ir uzraksts “Ieteicams līdz…” tas nozīmē, ka produkts pēc tā derīguma termiņa ir lietojams uzturā, taču var nebūt vairs tik kvalitatīvs. Šis termins ir attiecināms uz sauso pārtiku – griķiem, rīsiem, makaroniem, cepumiem, žāvētiem augļiem, riekstiem, miltiem un citiem.
Aicinām rūpīgi sekot līdzi produktu derīguma termiņam, uzturā nelietojot svaigās pārtikas produktus pēc to norādītā datuma. Pretējā gadījumā var rasties nopietni draudi veselībai, kas var būt saindēšanās vai kādas citas pat dzīvību apdraudošas komplikācijas.
Dilles, lociņi, pētersīļi un citi garšaugi piešķir ēdienam jaunas garšas ninases, tomēr tie mēdz ātri sabojāties, kļūstot uzturā nelietojami. Lai tā nenotiktu, garšaugus ir ieteicams ietīt mitrā dvielā un uzglabāt ledusskapī vai smalki sakapāt, ievietot pārtikas uzglabāšanas traukā un turēt saldētavā.
Ja maizi uzglabā, piemēram, maizes kastē, kas novietota uz virtuves letes, izlieto to līdz noteiktajam termiņam. Taču tostermaizi droši var uzglabāt saldētavā. Tādā gadījumā pirms lietošanas uzturā uzsildi to tosterī vai cepeškrāsnī.
Līdzīgi kā ar derīguma termiņu, arī produkta enerģētiskā vērtība tiek norādīta uz iepakojuma tabulas veidā. Enerģētisko vērtību izsaka kilokalorijās (kcal) vai kilodžaulos (kJ) uz 100 g produkta. Uzturvērtības informācijai ir svarīgi sekot līdzi, lai, uzzinātu vairāk par produktā esošajām uzturvielām. Ja tas satur daudz tauku un cukuru, bet maz olbaltumvielu, iespējams, ir jāiegādājas kāda alternatīva. Tāpat ir svarīgi saprast, cik daudz un kādus produktus lietot uzturā, lai nepārsniegtu optimālo dienas kalorāžas daudzumu. Individuālu kaloriju daudzumu, ko nepieciešams uzņemt un patērēt dienas laikā ir iespējams aprēķināt, izmantojot internetā pieejamos rīkus, piemēram, vielmaiņas kalkulatoru.
Lai pārtikas produkti tiktu droši un pareizi uzglabāti, ir nepieciešama virtuves tehnika – ledusskapis, saldētava. Turklāt ir iespējams iegādāties “viedo” ledusskapi, kas katrai no produktu grupām nodrošina vajadzīgo temperatūru, kā arī veicina augļu un dārzeņu nogatavošanos, lai tajos pēc iespējas ilgāk saglabātu vitamīnus un citus vērtīgus mikroelementus. Tāpat var noderēt dažādi trauki. Piemēram, sviesta un siera trauki, maizes kaste, vakuuma trauki un vēl citi – lai Tevis gatavotā maltīte būtu pēc iespējas gardāka un kvalitatīvāka.
Kvalitatīvi un vērtīgām uzturvielām bagāti pārtikas produkti sniedz būtisku ieguldījumu mūsu veselībā un labsajūtā. Taču būtisks priekšnosacījums ir pareiza to uzglabāšana, kas var prasīt zināmu finansiālo ieguldījumu, tāpēc aicinām plānot finanšu līdzkeļus lielāku pirkumu veikšanai. Ātrie kredīti internetā var būt risinājums situācijā, kad steidzami ir radusies nepieciešamība pēc papildu naudas līdzekļiem, tomēr Ondo.lv atgādina – lēmumam par pieteikšanos kredītam ir jābūt rūpīgi pārdomātam, izvērtējot tā atmaksas iespējas.